Log ind
Log ind

Selvværd vs Selvtillid - falder du i fælden?

 Selvværd vs Selvtillid 

FALDER DU I FÆLDEN?

Selvværd

Når vi kæmper med selvværdet, så går det ud over vores livskvalitet. Vi har sværere ved at sætte grænser, sværere ved at turde udtrykke os, sværere ved at prøve nye ting, og sværere ved at fastholde relationer, der er sunde og gode for os. 


Det at have et godt selvværd, er noget af det, der i den grad kan højne vores livskvalitet og glæde, og i længden være stærkt medvirkende til et større liv, med mere plads til os. 


Det gør ondt at kæmpe med selvværdet. Derfor er det nærliggende at vi meget gerne vil have det bedre. NU. Og det er her mange af os falder i fælden, og faktisk gør det endnu værre for os selv.

 SE VIDEO, ELLER LÆS VIDERE 

Du kan kigge med, hvis du hellere vil det, end at læse

HVAD ER FORSKELLEN?

Selvværd vs Selvtillid

Den vi meget ofte kommer til at gøre, når vi kæmper med selvværdet, er at forveksle selvværd med selvtillid. Det kan desværre meget nemt føre til lavere selvværd over tid - det stik modsatte af det vi ønsker. 


Selvværd er en indre følelse af at vi er noget værd, uanset hvordan vores ydre virkelighed ser ud. Har vi et højt selvværd, kan vi føle os værdifulde selvom vi måske bor i en træhytte i skoven, uden bil, med hullede bukser og uden eksamensbevis. 


Selvtillid er den følelse af mestring vi får, når vi udretter noget, eller opnår noget. Selvtillid er ofte en konsekvens af ydre omstændigheder. 


Selvværd kommer indefra, selvtillid kommer udefra. 


Det er forsimplet sat op, og som du nok ved, så er virkeligheden ikke helt så simpel som jeg udtrykker den her. For overblikkets og forståelsens skyld, kan det dog være gavnligt at sætte det lidt skarpt op.

FALDER DU I DEN?

FÆLDEN

Når vi forveksler selvtillid med selvværd, så gør vi det at vi “låner” fra selvtillidskontoen for at dække et underskud på selvværdskontoen. 


I det selvtillid groft sagt kommer som et resultat af ydre ting, så kommer vi meget, meget nemt til at gå på kompromis med det indre, til fordel for det ydre. 


Vi siger ja, selvom vi føler nej. Vi finder os i mere end vi har det godt med. Vi undlader at sætte en grænse, selvom vi mærker den. 


Vi undlader at give udtryk for vores indre, af frygt for at blive afvist i vores ydre virkelighed. At folk så ikke kan lide os, at vi kommer i konflikt, eller at vi bliver forladt. 


Når vi for ofte går på kompromis med vores indre, til fordel for noget ydre, så koster det. I længden betyder det at vores selvværd bliver lavere og lavere - for det er jo bygget op af det indre.

ALTERNATIVER

HVAD KAN VI GØRE?

I stedet for at låne til ågerrenter, og over tid få lavere selvværd, kan vi bygge vores selvværd. Hvordan gør vi det? Det gør vi overordnet set ved at bygge en god relation til os selv. Herunder kan du læse tre ting du kan begynde på i dag, for at øge dit selvværd. 


 Intention 


Du kan begynde at anerkende dig selv for din intention. På den måde støtter du dig selv i, at fokusere på processen fremfor resultatet, og anerkende dig selv for noget indre, fremfor noget ydre. 


 Personlighed 


Du kan begynde at anerkende dig selv for de træk du har som individ, træk der ikke afhænger af noget ydre. Fx er det ikke nødvendigvis godt at anerkende sig selv for at være “sød kollega”, hvorimod det kan være rigtig godt at anerkende sig selv for at mærke meget kærlighed, eller være fantasifuld, eller finurlig. 


 Ubehag 


Det at beslutte sig for at forandre noget, vil ofte være forbundet med en vis grad af ubehag. At lære at udholde ubehaget, sætter vi os selv fri til at handle og forandre. Når vi ikke tager ubehag som et dårligt tegn, eller noget der skal undgåes, så får vi magt til at skabe den forandring vi ønsker for os selv. 


Kan du genkende fælden? Hvilket et af mine tre råd kunne du begynde at teste i dag?

FÆLLESSKAB

Nul kroner

Kom med, og bliv en del af et dedikeret fællesskab og ligesindede mennesker. 

 TEST 

Hvad er din selvværdsprofil?

Tag temperaturen på dit selvværd. Tager under et minut, og er gratis. Du betaler ikke med din mailadresse, og du får adgang til resultatet med det samme

 Lydbog 

Nul kroner

Med udgangspunkt i min egen historie, sætter jeg spot på de ti mest skadelige løgne ift kost, krop og vægt, jeg ser hos mine klienter, i min kvalitative forskning og i fortids-mig

2 Kommentarer
Uma
Slået op den  09/12/2020 16:09 Jeg kan rigtig godt bruge det her med at se på min intention. Det vil prøve, tak.
Ulrik
Slået op den  24/03/2022 16:30 Jeg kan så godt genkende den fælde, det var en god øjenåbner. Tak.
Tilføj kommentar

Miriam Veksebo

miriam@miriamveksebo.dk

SENESTE FRA BLOGGEN

ANDRE LINKS

BESØG MIG

 Miriam Veksebo 

Skab en solidarisk og kærlig relation til dig selv. Få hjælp til at bygge selvværd, få en konstruktiv indre dialog, og bygge et liv med plads til hele dig.


Få hjælp til at slippe overspisning, slippe kampen med vægten, (gen)finde spisefriheden og øge din sundhed.




Copyright © Miriam Veksebo

Din kurv er tom Fortsæt
Indkøbskurv
Subtotal:
Rabat 
Rabat 
Se detaljer
- +
Udsolgt